Το πετιμέζι υποκαθιστά θαυμάσια τη ζάχαρη στα αφεψήματα, αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Εξαιρετικά δυναμωτικό, κατάλληλο για ανθρώπους που έχουν έλλειψη σιδήρου. Προφυλάσσει και δυναμώνει τον οργανισμό των παιδιών.
Το εξαιρετικό αυτό φυσικό γλυκαντικό εκτός από νοστιμιά και άρωμα προσφέρει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια και σε υψηλά ποσοστά σιδήρου (αναιμίες) και ασβέστιο.
Όπως και το μέλι, θεωρείται ότι έχει ιδιότητες αντιβιοτικές και θεραπευτικές
Μια κουταλίτσα πετιμέζι λένε οι παλιοί είναι ότι πρέπει για τον ερεθισμένο λαιμό.
Το πετιμέζι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που φτιάχνεται από το βράσιμο του μούστου, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης, το οποίο μάλιστα διατηρείται πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
Το πετιμέζι δρα και ως συντηρητικό στη χωριάτικη κουζίνα, ιδίως στα γλυκά του κουταλιού με μελιτζάνα και κολοκύθα. Περιχύνεται πάνω σε ψημένο ψωμί, σε τσαλέτια (τηγανίτες από μπομπότα- γλυκός χυλός με βάση το αλεύρι- ένα παλιό πιάτο από τη Σάμο), σε μικρές χορτόπιτες από την Τήνο όπως η φεσκλόπιτα, σε περισσότερα πιάτα στην παραδοσιακή κουζίνα και τουλάχιστον σε ένα γλυκόξινο πιάτο με ψάρι, το σαβόρο, σε διάφορες εκδοχές από τις Κυκλάδες.
Αυτό το παχύρρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο είναι πλούσιο σε ενέργεια.
Περιέχει βιταμίνες Α και C, βιταμίνες του συμπλέγματος B και μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο.
Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές και ζάχαρη.
Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού και συνήθως χρησιμοποιείται:
Άριστη πηγή σιδήρου (συμβάλει στην καταπολέμηση αναιμιών), έχει καταπραϋντικές ιδιότητες για το λαιμό, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό.
Εφαρμογές
Η συνοδεία λουκουμάδων και τηγανίτας είναι το φόρτε του. Υποκαθιστά θαυμάσια τη ζάχαρη στα αφεψήματα, αλλά και στη ζαχαροπλαστική.
Χρησιμοποιείται αντί άλλου σιροπιού στο παγωτό και το γιαούρτι.
Επίσης στις πράσινες σαλάτες με ξύδι και στο μαρινάρισμα των κρεάτων.
Έξτρα Tip: Δοκιμάστε το με Κρητικιά ρακή. Θα ενθουσιαστείτε.