Οίνος Λευκός με μέτρια οξύτητα και μέτριο σώμα. Προέρχεται από την οινοποίηση δύο ποικιλιών. Ποικιλία Ροδίτη και Σαββατιανό.
ΡΟΔΙΤΗΣ:
Είναι ποικιλία ιδιαίτερα ζωηρή και παραγωγική, με αραιά σταφύλια μεγάλου συνήθως μεγέθους και ρόγες αρχικά λευκοπράσινες και ρόδινες προς το τέλος της ωρίμανσης. Προτιμά εδάφη ελαφρά, ασβεστώδη, μέσης γονιμότητας, και περιοχές με υψόμετρο, όπου η ποικιλία παρουσιάζει τον καλύτερο χαρακτήρα της.
Τα κρασιά που δίνονται από αμπελώνες σε σχετικό υψόμετρο είναι αξιόλογα με μέτρια και ισορροπημένη περιεκτικότητα σε αλκοόλη και οξύτητα, με πλούσια και ζωηρή γεύση και αρώματα.
ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ:
Το Σαββατιανό δίνει συνήθως υψηλόβαθμα κρασιά με μέτρια οξύτητα και μέτριο σώμα. Το χρώμα στο ποτήρι μπορεί ναι ποικίλει από λεμονοπράσινο μέχρι χρυσαφί, ανάλογα με την οινοποίηση και την παλαίωση.
Ένα φρέσκο σαββατιανό έχει αρώματα αχλαδιού, ροδάκινου, μπανάνας, πεπονιού, λεμονιού και λευκών άνθεων. Με το βαρέλι αποκτά νότες μελιού, αποξηραμένου βερίκοκου, βουτύρου και καραμέλας.
Το Σαββατιανό έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης και εξελίσσεται πολύ όμορφα με το χρόνο.
Συνοδεύει ευχάριστα σαλάτες, ελαφριά πιάτα με πουλερικά και σάλτσες εσπεριδοειδών ή λαχανικών, ψάρια και θαλασσινά ψητά ή στο τηγάνι. Ιδανικοί συνδυασμοί είναι τα οστρακοειδή, τα λευκά σαγανάκια ή ακόμα και το χοιρινό πρασοσέλινο για τους τολμηρούς!