Η μαγειρική σόδα αποτελεί την λύση από το μαγείρεμα έως και την καθαριότητα.
Γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο, όπου τα δυο ταφ μπαίνουν στην λέξη για λόγους ευγλωττίας και καλής προφοράς έτσι ώστε να χτυπάει πάνω τους η γλώσσα σαν σκαπάνη όταν πας να το προφέρεις! Έρχεται σε μορφή άσπρης σκόνης, ως “σόδα”. Αν θερμανθεί, η μαγειρική σόδα, απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και έτσι αν το βάλεις σε cake το φουσκώνει. Επίσης αν την θερμάνεις στον φούρνο για αρκετή ώρα, “χάνει” ανθρακικές ομάδες με την παραπάνω μορφή και μετατρέπεται σε ανθρακικό νάτριο ή αλλιώς σόδα πλυσίματος. Και το ανθρακικό και το διττανθρακικό σε διάλυμα έχουν βασικό χαρακτήρα. Μερικά ενδιαφέρονται πράγματα που μπορείς να κάνεις με την μαγειρική σόδα είναι: παρασκευή οξικού νατρίου αν αντιδράσεις σόδα με ξύδι (είναι η σκόνη που χρησιμοποιούν για τον “ζεστό πάγο“, hot ice), να καθαρίσεις ασημένια σκεύη, να λευκάνεις τα δόντια σου!
H μαγειρική σόδα οφείλει τις «υπερδυνάμεις» της στο pH. Συγκεκριμένα, αυξάνει την περιεκτικότητα διττανθρακικών ιόντων στο πλάσμα, ρυθμίζει την περίσσεια ιόντων υδρογόνου και αυξάνει το pH του αίματος, αντιστρέφοντας με αυτό τον τρόπο τις κλινικές εκδηλώσεις της οξέωσης.
Είναι γνωστό ότι η οξείδωση στο σώμα και το αίμα είναι από τους σημαντικότερους κινδύνους που απειλεί πολλές λειτουργίες του οργανισμού και δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη παθογένειας.
Δείτε τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους από την κατανάλωση μαγειρικής σόδας.
Χρήσεις:
Μια μαγική λευκή σκόνη, πολύτιμη εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Η μαγειρική σόδα πέρα από τις γνωστές χρήσεις της στην κουζίνα, μπορεί να φανεί ένας πραγματικός «σύμμαχος» για την καθαριότητα, την ομορφιά και την υγιεινή μας. Μην την υποτιμάτε, βάλτε την στην ζωή σας και απολαύστε τα έργα της.
Οι περισσότερες άσχημες μυρωδιές προκαλούνται είτε από ισχυρά οξέα (π.χ. ξινόγαλα) είτε από βάσεις (χαλασμένα ψάρια). Όταν προσθέτετε μαγειρική σόδα και αλλάζετε την ισορροπία του pH, οι οσμές στο ψυγείο ή στο χαλί εξουδετερώνονται. Τοποθετήστε ένα ανοικτό κουτί μαγειρικής σόδας στο ψυγείο σας, πασπαλίστε σόδα στον κάδο απορριμμάτων ή στον κάδο του πλυντηρίου πιάτων και θα το διαπιστώσετε.
Η μαγειρική σόδα αναμειγμένη με νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιόξινο για να αντιμετωπίσει όξινη δυσπεψία και καούρα. Προσθέστε 1/4 κουταλιού του γλυκού σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το. Αν τα συμπτώματα δυσπεψίας και καούρας δεν υποχωρήσουν μετά από λίγες μέρες, συμβουλευτείτε γιατρό. Αν παίρνετε φάρμακα, πρέπει να περάσουν δύο ώρες από τη λήψη τους για να πάρετε μαγειρική σόδα, καθώς επιβραδύνει το βαθμό απορρόφησης των φαρμάκων στο στομάχι. Μην τη δίνετε σε παιδιά κάτω των 6 ετών, εκτός και αν σας το έχει πει ο παιδίατρος.
Παρότι δεν είναι καλό να χρησιμοποιείται καθημερινά στο δέρμα, μπορεί να απαλύνει την ερυθρότητα, τη φαγούρα και το τσούξιμο που προκαλείται από το τσίμπημα εντόμων. Πολλές μη συνταγογραφούμενες κρέμες περιέχουν μαγειρική σόδα. Μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα με ένα μέρος μαγειρικής σόδας και τρία μέρη νερού και να την τοποθετήσετε στο δερματικό εξάνθημα.
Στοματική υγεία
Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόπαστα που περιέχει μαγειρική σόδα προλαμβάνει την τερηδόνα και διατηρεί την υγεία των ούλων και της στοματικής κοιλότητας. Διαλύστε μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.
Αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας
Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η μαγειρική σόδα βοηθά στην ευκολότερη στοχοποίηση των καρκινικών κυττάρων. Η κατανάλωση διαλύματος σόδας σε νερό, λένε Αμερικανοί ερευνητές, μπορεί να ενεργοποιήσει τα κύτταρα ενός κακοήθους όγκου καθιστώντας ευκολότερη την ανίχνευση και εξουδετέρωσή τους από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας. Καθώς ο όγκος αναπτύσσεται, κόβει την παροχή αίματος στα κύτταρα εντός του, με αποτέλεσμα αυτά να αδρανοποιούνται και να «κρύβονται». Η μαγειρική σόδα, ωστόσο, μπορεί να τα «ξεγελάσει» ώστε να λειτουργούν κανονικά και να γίνουν ευκολότερος στόχος για τα φάρμακα χημειοθεραπείας, τα οποία στοχεύουν ενεργά κύτταρα.
Νεφρική νόσος
Η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν πρόβλημα στα νεφρά και δεν μπορούν να απομακρύνουν τα οξέα από το αίμα τους.
Κίνδυνοι
Δέρμα
Η επιδερμίδα μας είναι ελαφρώς όξινη. Αυτό τη βοηθά στην ενυδάτωση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων βακτηριδίων. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, οι αλκαλικές ουσίες θα την ερεθίσουν.
Μαλλιά
Κάποιοι άνθρωποι αντί για σαμπουάν χρησιμοποιούν μίγμα μαγειρικής σόδας και μηλόξυδου στα μαλλιά. Με τον καιρό αυτό θα προκαλέσει ζημιά. Όπως το τριχωτό της κεφαλής, έτσι και τα μαλλιά είναι φυσικά όξινα και η μαγειρική σόδα θα προκαλέσει φριζάρισμα και τα μαλλιά θα μπερδεύονται και θα σπάνε.
Άσκηση
Ίσως θα έχετε ακούσει ότι οι δρομείς πίνουν διάλυμα μαγειρικής σόδας πριν από έναν αγώνα. Όμως, η υπερβολική δόση είναι επικίνδυνη επειδή το όξινο ανθρακικό ασβέστιο είναι ελαφρά τοξικό και ο γαστρεντερικός ερεθισμός προκαλεί ανησυχία.
Πηγή: ONMED.GR