Ότι είναι το ελαιόλαδο για τους Έλληνες, αντιπροσωπευτικό της κουλτούρας και του πολιτισμού των Ελλήνων, είναι και το βούτυρο Ghee για τους Ινδούς.
Ότι είναι το ελαιόλαδο για τους Έλληνες, αντιπροσωπευτικό της κουλτούρας και του πολιτισμού των Ελλήνων, είναι και το βούτυρο Ghee για τους Ινδούς.
Παράγεται από την αγελάδα, το ιερό ζώο των Ινδών, έχει κιτρινωπό χρώμα και επειδή έχουν αφαιρεθεί τα στερεά του γάλακτος μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου.
Το βούτυρο της αγελάδας ζεσταίνεται σε πολύ χαμηλή φωτιά σε αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να αφαιρείται η υγρασία, οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα του γάλακτος.
Το τελικό προϊόν είναι καθαρό λίπος το οποίο διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δεν δημιουργεί προβλήματα σε όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και στην καζεΐνη και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που το κάνει ιδανικό για το μαγείρεμα. Στην Ινδία κανένα πιάτο δεν θεωρείται έτοιμο αν δεν περιέχει βούτυρο ghee. Είναι το πιο δημοφιλές μαγειρικό λίπος και δίνει μια ξεχωριστή γεύση σε όλα τα πιάτα.
Διατροφική αξία:
Διατροφικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιεί κανείς ghee, από ότι μαργαρίνη ή βούτυρο. Η αποφυγή της λακτόζης και της καζεΐνης, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Επειδή όμως μιλάμε πάντα για ένα γαλακτοκομικό προϊόν, σε περιπτώσεις σοβαρής δυσανεξίας ή αλλεργίας στα γαλακτοκομικά, πρέπει να αποφεύγεται.
Έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επίσης τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού, σε αντίθεση με άλλα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Βοηθά στην πέψη και “λιπαίνει” εσωτερικά όργανα ενώ βελτιώνει την μνήμη. Στην Ayurveda, το χρησιμοποιούν για παθήσεις των ματιών, πεπτικό έλκος, δυσκοιλιότητα, σε δερματικά εξανθήματα και τα εγκαύματα, και ως ένα υπέροχο ενυδατικό για το δέρμα.
Στην Ινδία χρησιμοποιείται από όλους, μικρούς και μεγάλους και από τις μητέρες για βρεφικό μασάζ.
Το ghee, συμβάλλει θετικά σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως την προστασία του στομάχου από τα πεπτικά υγρά, τη δημιουργία και την ενδυνάμωση των κυτταρικών μεμβρανών, την προστασία του νευρικού συστήματος, του δέρματος και της υγείας του εγκεφάλου, χωρίς τα προβλήματα που δημιουργούνται από άλλου είδους έλαια.
Στην μαγειρική χρησιμοποιείται όπου πάει το βούτυρο. Από μία επάλειψη σε ψωμί, έως κρεατικά στην κατσαρόλα ή στον φούρνο. Δοκιμάστε να φτιάξετε ρύζι basmati με βούτυρο ghee. Απλά τέλειο.!!!
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, D και K και βοηθά στην υγεία του μυοσκελετικού μας συστήματος.
Αν υπάρχει ένα αρνητικό σημείο, στην κατανάλωση ghee, είναι ότι έχει αρκετές θερμίδες και είναι αρκετά νόστιμο, ώστε δύσκολα αντιστέκεται κανείς, σε ακόμη μία ζεστή φέτα ψωμί, αλειμμένη με βούτυρο ghee.
Διατηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από το φως και τη θερμότητα. Μετά το άνοιγμα να διατηρείται στο ψυγείο.