Παραδοσικά
Τα γλυκά του κουταλιού αντικατοπτρίζουν ένα ελληνικό έθιμο που προσφέρεται στους επισκέπτες ως σύμβολο φιλοξενίας.Και σαν μια χειρονομία φιλοξενίας, τους προσφέραμε λαχταριστά φρούτα και άλλους καρπούς σερβιρισμένους σε ένα κουταλάκι, με τη συνοδεία ενός ποτηριού δροσερό νερό. Από αυτόν τον τρόπο σερβιρίσματος πήρε και το όνομά του.
Η ιστορία τους:
Η Ελλάδα σαν ευλογημένος τόπος ανάμεσα σε άλλους έχει παραδόσεις που βασίζονται στην φύση της. Η συγκεκριμένη παραδοσιακή απόλαυση γίνεται από φυσικά φρούτα ή λαχανικά βρασμένα με ζάχαρη, προκειμένου να δημιουργηθεί σιρόπι. Διατηρούνται σε γυάλινα βάζα, επιτρέποντάς τους να διατηρούν το αρχικό τους χρώμα, τη γλυκιά τους γεύση και το εξαιρετικό άρωμά τους.
Προσφέρονται παραδοσιακά σε ένα μικρό κρυστάλλινο πιάτο, αλλά μπορούν επίσης να συνοδεύουν παγωτό, γιαούρτι, αρτοσκευάσματα ή κέικ.
Οι αρχαίοι Έλληνες απολάμβαναν συνδυασμούς καρπών με φρούτα και καρπούς με γλυκαντικά όπως το μέλι και τα πετιμέζι (μελάσα σταφυλιών). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των οθωμανικών χρόνων, όταν η ζάχαρη ήταν πιο εύκολα διαθέσιμη, το σιρόπι από ζάχαρη διατηρούσαν τα φρούτα, τους φλοιούς, τα καρύδια και μερικές φορές τα λαχανικά. Τα γλυκά κουταλιού ήταν τα αγαπημένα των Τούρκων πασάδων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής της Ελλάδας και αποτέλεσαν μέρος της ελληνικής μαγειρικής εμπειρίας. Αυτά τα γλυκά είναι κατασκευασμένα με απλά, φυσικά συστατικά που τα μεταμορφώνουν σε κάτι εντελώς νέο, συναρπαστικό και νόστιμο.
Οι γιαγιάδες πέρασαν τις συνταγές μέχρι τις κόρες τους και τα νεαρά κορίτσια παρακολουθούσαν μέχρι που ήταν αρκετά μεγάλα για να βοηθήσουν. Τα γλυκά ήταν κάτι που κάθε νεαρό κορίτσι έπρεπε να ξέρει πώς να κάνει για να γίνει επιτυχημένη νοικοκυρά. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει. Περισσότερες γυναίκες εργάζονται έξω από το σπίτι και δεν θέλουν ή δεν έχουν το χρόνο να κάνουν τα δικά τους γλυκά κουταλιού. Έτσι τα "Προϊόντα ..Γης" σας φέρνουν το πάντα φρέσκο γλυκό στο κουταλάκι. Τα γλυκά κουταλιού που προσφέρουμε είναι βρασμένα αργά με σκοπό να διατηρήσουν στο μέγιστο δυνατόν την αρχική φυσική τους κατάσταση, χρώμα και γεύση.