Άνηθος: Είναι ιθαγενές φυτό της Ασίας και της Μεσογείου, όμως η κυριότερη χώρα παραγωγής του είναι η Ινδία και ακολουθούν η Κίνα, το Μεξικό και η Ισπανία. Απαραίτητο συστατικό του λαδερού πιάτου του αρακά, αλλά μην μένετε στα καθιερωμένα
Αποτελεί ισχυρό φυσικό εντομοαπωθητικό, είναι προσαρμογόνο βότανο που βοηθά στη μείωση της κορτιζόλης στο οργανισμό και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα της ευτυχίας.
Η δάφνη δεν αρωματίζει μόνο τις πατροπαράδοτες φακές, αλλά διαθέτει και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται στη μαγειρική, καθώς και για την παραγωγή αφεψημάτων. Το αφέψημα καταπολεμά τη διάρροια και την τριχόπτωση, ενώ ενδείκνυται μεταξύ άλλων για ατονία, πονοκέφαλο, κρυολόγημα.
Ο δυόσμος αρωματίζει σάλτσες, σαλάτες, κόκκινα κρέατα, κεφτέδες, πίτες, ομελέτα, κρασιά, ξίδια.
Εστραγκόν. Το βότανο με την ιδιαίτερη γεύση και το ξεχωριστό άρωμα.
Θρούμπι. Το άρωμα του θυμίζει θυμάρι και ρίγανη.
Το θυμάρι είναι εξαιρετικά χρήσιμο φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Είναι μάλλον το φυτό με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες.
Ο μαϊντανός παρουσιάζει διουρητική δράση χάρη στο κάλιο που περιέχει με όφελος στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη ενώ μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των πρησμένων άκρων λόγω κατακράτησης υγρών και στην καταπολέμηση της υπέρτασης.
Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Το σέλινο είναι ένα φυτό με έντονο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. Ταιριάζει στην φασολάδα, σε κρεατόσουπα, σε ψαρόσουπα, σε σούπες λαχανικών, στις πατάτες γιαχνί, στο λεμονάτο μοσχάρι, στο χοιρινό κατσαρόλας, σε ψάρι πλακί στο φούρνο, στους γίγαντες, σε πρασόρυζο. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, B2 και Κ. Θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών παθήσεων.