Είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ στην ξένη βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John's wort. Ιδανικό σαν ρόφημα για στομαχικά προβλήματα.
Ιδιότητες
Προετοιμασία
1 κουτάλια φαγητού από τριμμένο βαλσαμόχορτο ρίχνεται σε ένα δοχείο όπου προστίθενται 2 ποτήρια νερό, το περιεχόμενο βράζεται για 5 – 10 λεπτά και έπειτα το υγρό στραγγίζεται και πίνεται.
Δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή παρενέργεια.
Υπάρχουν όμως κάποιες προφυλάξεις που πρέπει οπωσδήποτε να παίρνουμε για το βαλσαμόχορτο.
Η πιο γνωστή παρενέργεια του βαλσαμόχορτου είναι η φωτοτοξικότητά του.
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί μικρές δόσεις από το βότανο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε;
1) Όταν έχουμε πάρει βαλσαμόχορτο δεν εκθέτουμε ποτέ τα μάτια μας απευθείας στο ηλιακό φως.
2) Άτομα με ενδογενή ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να χρησιμοποιούν το βαλσαμόχορτο ή το βαλσαμέλαιο το βράδυ.
3) Κάνουμε μασάζ και επαλείψεις με βαλσαμόχορτο τα βράδια.
4) Πίνουμε τα αφεψήματα μας ή τα εγχύματα μας με βαλσαμόχορτο τα βράδια, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα χρειαστεί να βγούμε στον ήλιο παίρνουμε μικρότερες δόσεις .
Δεν Παίρνουμε Βαλσαμόχορτο:
ΠΟΤΕ Μαζί Με Βαλεριάνα. ΠΟΤΕ Μαζί Με Δακτυλίτιδα.
Επίσης πρέπει να το αποφεύγουν άτομα με έλλειψη σιδήρου και άτομα που έχουν αλλεργία στο συγκεκριμένο βότανο.
Συμβουλή:
Επειδή έχουμε να κάνουμε με θέματα υγείας και επειδή ο καθένας παίρνει διαφορετικά φάρμακα ακόμα και για την ίδια πάθηση, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε και από τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βότανο. Πηγαίνετε με λίστα από τα φάρμακα σας σε αυτόν και πείτε του τους λόγους που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το βαλσαμόχορτο ή όποιο άλλο βότανο.